3. syyskuuta 2013

On ruma leipä ja nätti leipä, enkä tiedä kumman tahtoisin


Ajattelin lähiviikkoina olla ahkera leipuri ja leipoa suurimman osan meidän leivistä itse. Kaapissa kun on turhan monta vajaata jauho-, siemen- ja hiutalepussia sekä -purnukkaa. Jos niistä edes muutaman saisi käytettyä, niin hyvä. Leivän leipominen on kivaa puuhaa, joten tämä projekti on ihan mieluisa. Tosin välillä tuntuu, ettei leivät onnistu millään, vaikka kuinka noudattaisi ohjeita. Tiedä sitten mistä moinen johtuu.

Eilen halusin kokeilla Kotilieden parhaat leivonnaiset -kirjasta löytynyttä kauraisen raasteleivän ohjetta. Sai samalla käytettyä edes pienen palan kesäkurpitsaa ja muutaman oman maan porkkanan. Aluksi kaikki meni hyvin, taikina kohosi ja sain leivottua soman soikean leivän. Leivän kohottua liinan alla, tulos oli kaikkea muuta kuin kaunis! Leipä oli levinnyt sivusuunnassa ja muistutti suurta, epämääräistä taikinalevyä. Minä kun kuvittelin leivän kohoavan kauniisti ylöspäin... Päätin kuitenkin lyödä leivän uuniin ja katsoa mitä tulee. Leipä ei kauheasti uunissa kohonnut ja uunista löytyi ehkä rumin leipä ikinä! Hyvä, etten heittänyt tekelestä oitis roskiin. Kun leipä oli vähissä, enkä siihen iltasella ehtinyt uuttakaan leipoa, annoin leivän jäädä. Kun aamulla leipää maistoin, niin sehän oli oikein hyvää! Mukavan kaurainen maku, hyvä sitko ja kaikin puolin kelpo leipä. Paitsi ulkoisilta ominaisuuksiltaan. Ilmankos tästä ei kirjassakaan ollut kuvaa :)

Kaurainen raasteleipä

3dl vettä
1pss kuivahiivaa tai 30g hiivaa
1tl suolaa
1tl sokeria tai hunajaa
2dl kaurahiutaleita
0,5dl kauraleseitä
1,5dl porkkanaraastetta
2-3dl kesäkurpitsaraastetta
7-8dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
Voiteluun:
vettä
Koristeluun:
kauraleseitä

  Liuota hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja sokeri. Alusta taikinaan kaura- hiutaleet ja -leseet, kasvisraasteet ja vehnäjauhot. Lisää lopuksi öljy taikinaan. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
  Vaivaa kohonnut taikina kimmoisaksi. Muotoile siitä yksi iso leipä tai pienistä sämpylöistä ja suuremmasta keskustasta muodostuva "kukka". Kohota leipää leivinliinan alla vielä noin 30 minuuttia. Voitele leipä vedellä ja koristele kaura- leseillä. Paista uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Levyleivän tapaan paloiksi leikattuna tämä on edes vähän kauniimpaa katseltavaa.... 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti